ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ & ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ, ΠΟΛΥΧΩΡΟΙ, ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, RESIDENCY CENTERS, BAR THEATERS κλπ.

Friday, September 20, 2013

ΣΦΡΑΓΙΣΗ ΤΟΥ "ΕΜΠΡΟΣ"


Τους τελευταίους μήνες, οι άνθρωποι του θεάτρου σύσσωμοι εργάστηκαν σκληρά σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα αδειοδότησης θεατρικών και πολιτιστικών χώρων που σήμερα βρίσκονται στο κενό του νόμου. Η έλλειψη κονδυλίων κάνει τον αγώνα των θιάσων ακόμα πιο δύσκολο προκειμένου να εξασφαλίσουν στέγη και τρόπο να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Ενώ η στήριξη της τέχνης του θεάτρου παύει από παντού, οι καλλιτέχνες παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους κάνοντας προσωπικές υπερβάσεις και αυξάνουν τη δημιουργικότητά τους προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν έργο στη δύσκολη εποχή που διανύουμε.

Εν μέσω αυτής της προσπάθειας, το πρωί της Δευτέρας 16/9/13 δυνάμεις της αστυνομίας με υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ, μεσούσης της απεργίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, προχώρησαν στο σφράγιση του χώρου του ΕΜΠΡΟΣ. Το ΕΜΠΡΟΣ πρόκειται για ένα από τα πλέον ιστορικά θέατρα της Αθήνας και η μετατροπή του, μετά από χρόνια αδράνειας, σε αυτοδιαχειριζόμενο πολιτιστικό χώρο ανοιχτό σε εκδηλώσεις καλλιτεχνικού και κοινωνικού χαρακτήρα υπήρξε, πάνω απ’ όλα, μια ελπιδοφόρα και σοβαρή πρόταση ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων της τέχνης του σήμερα: την έλλειψη χώρου και οικονομικής στήριξης. Επιπλέον, η λειτουργία του ΕΜΠΡΟΣ από το Νοέμβρη του 2011 έχει συμβάλλει στο άνοιγμα διαλόγου μεταξύ καλλιτεχνών, όπως και στο άνοιγμα των συνόρων μεταξύ τέχνης και κοινού, ενεργοποιώντας με έναν ακόμα δημιουργικό τρόπο πολίτες και καλλιτέχνες διαφόρων κλάδων να μην αφήσουν την έκφραση να “μαραζώσει”.

Η Ένωση Χώρων Πολιτισμού  εκφράζει την αντίθεσή της σε αυτή τη σφράγιση. Δηλώνουμε την πίστη μας σε κάθε κίνηση που στηρίζει τη δημιουργικότητα και αφυπνίζει τους πολίτες ώστε να συμβάλλουν ενεργά στην εξέλιξη της έκφρασης στον τόπο μας. Η σφράγιση ενός χώρου ιστορικού ο οποίος πασχίζει να συνεχίσει να γράφει ιστορία ισοδυναμεί με κάτι πέρα από απερίσκεπτη αντιμετώπιση μιας κατάστασης - ισοδυναμεί με  επίθεση προς την άνθιση της δημιουργικότητας και αποθάρρυνση του πολίτη από το να προσφέρει ουσιαστικά στη χώρα του.
http://www.embros.gr

No comments:

Post a Comment