ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ & ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ, ΠΟΛΥΧΩΡΟΙ, ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, RESIDENCY CENTERS, BAR THEATERS κλπ.

Wednesday, September 18, 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΜΚΕΘΙ & ΕΧΠ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ένωσης Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (ΕΜΚΕΘΙ)  ΚΑΙ  Ένωσης Χώρων Πολιτισμού  (ΕΧΠ)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΘΕΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΠΟΥ

Μετά από επτά μήνες αδιάκοπης και συλλογικής προσπάθειας των φορέων του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών, φαίνεται πως υπάρχει φως στο τούνελ των αδειοδοτήσεων θεατρικών και εναλλακτικών χώρων πολιτισμού, το οποίο φάνηκε χθες σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής  Σωτήρης Γεωργακόπουλος, η  Αννίτα Δεκαβάλλα ως εκπρόσωπος της Ένωσης Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων  και η  Αντιγόνη Γύρα εκ μέρους της Ένωσης Χώρων Πολιτισμού Αθήνας. 

Να θυμίσουμε ότι από τη μεριά μας όλοι οι φορείς του Θεάτρου (ΕΜΚΕΘΙ, ΕΧΠ και ΠΕΕΘ) είχαμε απόλυτη σύμπνοια, κάναμε μεγάλη έρευνα για το νομικό καθεστώς που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και συμβουλευτήκαμε αρχιτέκτονες, μηχανικούς και νομικούς.

Ο Υπουργός Πολιτισμού δεσμεύτηκε ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου θα κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή έτσι ώστε να υπάρξει ένα σαφές και ξεκάθαρο πλαίσιο για τη λειτουργία του πολιτιστικού χάρτη της χώρας το οποίο να είναι εκσυγχρονισμένο και σύμφωνα με τις ανάγκες της τέχνης.
Κύριο μέλημα του νομοσχεδίου αποτελεί η ασφάλεια θεατών κι εργαζομένων μέσα στα θέατρα και τους εναλλακτικούς χώρους πολιτισμού. Επίσης ο νέος νόμος προβλέπει κανόνες ασφαλείας και στους μη θεατρικούς χώρους, όπου τα τελευταία χρόνια ανθεί η τέχνη,  έτσι ώστε να πάψει το καθεστώς παρανομίας στη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση.

Εντωμεταξύ διασαφηνίστηκε ότι την αρμοδιότητα για τις αδειοδοτήσεις  θα εξακολουθεί να την έχει ο Δήμος, ανεξάρτητα από το γεγονός της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας, ωστόσο οι χώροι θα βρίσκονται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. 
Έως ότου ψηφιστεί ο νέος νόμος, ο δήμαρχος κ. Καμίνης  δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο νέα παράταση για τις σφραγίσεις (η προηγούμενη λήγει στις 23/9) για ηθικούς και τυπικούς λόγους. Παρ’ όλα αυτά τόνισε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, έτσι ώστε ο Δήμος και οι βαλλόμενοι χώροι να είναι καλυμμένοι το  συντομότερο δυνατό.
Από τη στιγμή της ψήφισης του νομοσχεδίου θα δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής στους ενδιαφερόμενους.

Για άλλη μια φορά σύσσωμοι οι άνθρωποι του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών συσπειρώθηκαν, εργάστηκαν σκληρά και βρίσκονται κοντά στην επίλυση ενός καίριου ζητήματος για το πολιτιστικό παρόν και μέλλον της χώρας μας. 

No comments:

Post a Comment