ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ & ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ, ΠΟΛΥΧΩΡΟΙ, ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, RESIDENCY CENTERS, BAR THEATERS κλπ.

Wednesday, November 20, 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ; ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Ενώ αναμένεται ακόμα η δημόσια διαβούλευση για το νέο σχέδιο νόμου για τα θέατρα και τους χώρους παραστάσεων (πράγμα που θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες στον ιστότοπο http://www.opengov.gr), έχουν ξεκινήσει νέοι έλεγχοι τόσο από την ΕΛ.ΑΣ. (που πήρε τη σκυτάλη από τη Δημοτική Αστυνομία) όσο κι από το πρωτοβάθμιο συμβούλιο των κινηματοθεάτρων για άδειες σε χώρους που φιλοξενούν παραστάσεις.

 

Ενώ τα υπουργεία, ο Δήμος Αθηναίων και οι εκπρόσωποι των σωματείων που έχουν δουλέψει για το νέο νομοσχέδιο έχουν συμφωνήσει ομόφωνα ότι Η ΤΕΧΝΗ ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΔΙΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ, στην πράξη δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ψυχραιμία και ανοχή. 

 

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ που στόχο έχει να βοηθήσει χώρους παραστασιακών τεχνών να νομιμοποιηθούν, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και δίνοτας έμφαση στην ασφάλεια, παρ’ όλα αυτά, οι αρχές που έδειξαν από ανοχή έως αδιαφορία για το θέμα αυτό επί δεκαετίες δεν μπορούν να περιμένουν αυτό το ΕΤΟΙΜΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ να κατατεθεί, από μέρα σε μέρα, στη Βουλή!

 

Η διαβούλευση έχει ήδη καθυστερήσει και απαιτούμε να ξεκινήσει τώρα.

 

Οι νέοι έλεγχοι που ανυπόμονα ανακοινώνουν την εκτέλεση σφραγίσεων σε χώρους χωρίς άδεια ΘΕΑΤΡΟΥ (ανεξάρτητα από το αν έχουν κάποια άδεια λειτουργίας, πυρασφάλεια κτλ.) ωθούν θιάσους στο να κατεβάσουν παραστάσεις.

 

Ακόμη και πλήρως αδειοδοτημένα θέατρα δέχονται εξονυχιστικούς ελέγχους, σαν το πρωτοβάθμιο συμβούλιο να ψάχνει πάση θυσία ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΕΜΠΤΟ ΣΑΝ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ Ή ΣΦΡΑΓΙΣΗ.

 

Οι έλεγχοι ήταν και είναι απόλυτα επιθετικοί, τυπολατρικοί και γραφειοκρατικοί και ουδεμία σχέση έχουν με την ασφάλεια των χώρων, καθώς δεν ενδιαφέρει τις ελεγκτικές αρχές το αν ο χώρος που επισκέπτονται έχει πυρασφάλεια, εξόδους κτλ. Το μόνο που ζητούν είναι ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ, μια ΑΔΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ στους χώρους που φιλοξενούν ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ. 

 

Παρ’ όλο που κανένας ποτέ δεν βρήκε να μας δείξει ένα νόμο που απαγορεύει παραστάσεις σε χώρους που δεν είναι θέατρα.

 

Οι άνθρωποι του θεάτρου αγωνιούμε για τόσα ακόμα θέματα, όπως την βελτίωση των άθλιων φορολογικών και εργασιακών συνθηκών που διέπουν το επάγγελμά μας, ερχόμενοι αντιμέτωποι με συνεχή εμπόδια, και επιβιώνοντας και δημιουργώντας σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες. 

 

Αγωνιούμε για την αδειοδότηση των χώρων μας και ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ. 

 

Είμαστε στο σκοτάδι σχετικά με τη βούληση πίσω από τις σφραγίσεις και ζητάμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.

 

Kαι από τον Δήμο Αθηναίων, που ισχυρίζεται εδώ και μήνες ότι δέχεται πίεση να μας κλείσει, να μας αποκαλύψει επιτέλους ποιος και τι πιέζει προς την απονέκρωση του πολιτιστικού τοπίου της χώρας.

 

ΕΝΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΕΜΚΕΘΙ

ΠΕΕΘ

No comments:

Post a Comment