ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ & ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ, ΠΟΛΥΧΩΡΟΙ, ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, RESIDENCY CENTERS, BAR THEATERS κλπ.

Thursday, March 28, 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 28/3/2013


“ΟΧΙ στην μαζική και αυθαίρετη σφράγιση πολιτιστικών χώρων”

Σήμερα, 28 Μαρτίου 2013, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη, ανοιχτή συνέλευση της Ένωσης Χώρων Πολιτισμού Αθήνας στο θέατρο OLVIO παρουσία μελών του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Σωματείου Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιριών, του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, ΠΟΘΑ, Δημοτικών Συμβούλων, νομικών, πολιτικών παρατάξεων, δημοσιογράφων καθώς και θεατρόφιλων, με σκοπό την ενημέρωση για την έκρηξη σφραγίσεων πολιτιστικών χώρων (θεατρικές σκηνές, μουσικές σκηνές, πολυχώροι, εκθεσιακοι χώροι, residency centers, bar theaters κλπ.) από τον Δήμο Αθηναίων, το διάλογο και τη συλλογική απόφαση αντιμετώπισης τους

Οι επικείμενες σφραγίσεις αυτών των χώρων ξεκινούν στις 2 Απριλίου 2013 και συνεχίζουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό, οι χώροι που κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο είναι οι εξής:

Ακαδήμεια 2/4
Kινητήρας Studio 8/4
Δυναμό 10/4
RABBITHOLE 10/4
ABATON 11/4
104 11/4
Κέλυφος 12/4
Χώρος Τέχνης ΔΙΑ ΔΥΟ 15/4
Βαφείο 15/4
Χώρος Τέχνης Vault 15/4
OLVIO 15/4
Beton 7 15/4
KNOT Gallery 16/4
ΔΙΕΛΕΥΣΙΣ 16/4
ΘΕΜΕΛΙΟ 16/4

Σε ένα κλίμα συλλογικότητας, η συνέλευση αποφάσισε τα παρακάτω:

  1.  Επίδοση επιστολής προς τις αρμόδιες αρχές, απαιτώντας την αναστολή αορίστου χρόνου των αποφάσεων σφράγισης του Δήμου.
  2.  Την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που αφήνει εκτεθειμένους τους χώρους πολιτισμού.
  3.  Ατομικές και συλλογικές νομικές προσφυγές για να ανατραπεί το σχέδιο σφράγισης των χώρων το γρηγορότερο δυνατό.
  4.  Ανθρώπινη “αλυσίδα” και ανοιχτό κάλεσμα συμπαράστασης την Τρίτη 2 Απριλίου έξω από το Ακαδήμεια (8 π.μ. – 8 μ.μ.)
  5.  Συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 4 Απριλίου, 12μμ στο θέατρο OLVIO

Βασικό μας μέλημα είναι η αναστολή των μαζικών σφραγίσεων χώρων πολιτισμού της Αθήνας, καθώς και η επαναφορά στο προσκήνιο της παντελούς έλλειψης πολιτιστικής πολιτικής που επιδεικνύει η χώρα μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Λέμε ΟΧΙ στην μαζική και αυθαίρετη σφράγιση πολιτιστικών χώρων. Ο πολιτισμός έχει τη δύναμη να λειτουργήσει ως αντίδοτο στη κοινωνική αποσάρθρωση. 

Με εκτίμηση,

Ένωση Χώρων Πολιτισμού Αθήνας


2 comments:

  1. http://www.mytheatro.gr/lista-ths-ntropis/

    ReplyDelete
  2. «είδα» το μέλλον: το ευαίσθητο αλλά υπεύθυνο κράτος δίνει ικανή προθεσμία στα θέατρα, αλλά βάζει έξω από τα θέατρα ταμπέλες που θυμίζουν τις επισημάνσεις στα πακέτα τσιγάρων «το θέατρο μπορεί να βλάψει σοβαρά εσάς και τους γύρω σας», «συμβουλευτείτε το δήμο σας για να σας βοηθήσει», «οι θεατές πεθαίνουν προώρα».
    Και καλά να πεθάνεις, αν απλώς τραυματιστείς και σε τρέχουν στα δημόσια νοσοκομεία, αφού έρθει το ασθενοφόρο από τους δημόσιους δρόμους; Πόσο ασφαλή είναι τα δημόσια κτήρια και γενικά όλες οι δημόσιες κατασκευές; Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτός είναι λόγος να είναι επισφαλή και τα αντίστοιχα ιδιωτικά, αλλά η κίνηση αυτή θα με έπειθε αν δεν έκανα μάθημα στο Λύκειο με μία δαμόκλειο σανίδα να κρέμεται από το ταβάνι πάνω από τα κεφάλια μας. Αν δεν υπήρχαν δρόμοι «σκοτώστρες», αν η έκδοση άδειας λειτουργίας οποιουδήποτε χώρου, ήταν μία εφικτή, μη χρονοβόρα και μη ΔΑΠΑΝΗΡΗ διαδικασία που πραγματικά διασφάλιζε τα λογικά κι αυτονόητα. Κι αν ο έλεγχος πραγματοποιούταν από καταρτισμένους υπαλλήλους επί της ουσίας.
    Αυτό που με εξοργίζει, εξαντλεί κι υπερβαίνει είναι οι παράλογες απαιτήσεις ενός κράτους, όπου έχουμε μόνο υποχρεώσεις (στην ουσία, καταναγκασμούς), χωρίς αντίκρυσμα. Και η δυνατότητα να είσαι «εντάξει» διαρκώς φθίνει.
    «Ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή» «ό,τι θυμάται χαίρεται» «δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Αν ήταν επιτραπέζιο θα ήταν συναρπαστικό, αλλά θα μπορούσες και να το κλείσεις στο κουτί του και να το παραχώσεις στο ντουλάπι.
    Είναι όμως η πραγματικότητα και καλή τύχη και δύναμη σε εσάς που ξημερώνοντας βρεθήκατε σήμερα στο στόχαστρο τους.

    ReplyDelete