ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ & ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ, ΠΟΛΥΧΩΡΟΙ, ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, RESIDENCY CENTERS, BAR THEATERS κλπ.

Wednesday, June 26, 2013

Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΦΡΑΓΙΣΕΙΣ ΧΩΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΑ ΠΑΡΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΙΣ 27/6 - Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ!


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ ώρα 13.30 στην Πλατεία Κοτζιά απέναντι από το Δημαρχείο της Αθήνας.

Ο Δήμος Αθηναίων σφραγίζει τους χώρους πολιτισμού στην Αθήνα βασιζόμενος σε μεταξικό νόμο του '37 και βασιλικό διάταγμα του '53. 


Το νέο νομοθετικό πλαίσιο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, η δημοτική αρχή συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κενό νόμου και η απειλή της σφράγισης είναι πλέον πραγματική. Ο πρώτος χώρος θα σφραγιστεί 2 Ιουλίου. Είναι απαραίτητη η παρουσία μας έξω και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης προκειμένου να αποτρέψουμε την απονέκρωση του πολιτιστικού τοπίου της πόλης μας. Σε μια εποχή που οι μεταρρυθμίσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σπρώχνουν χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία, εμείς οι πολίτες της τέχνης οφείλουμε να αντισταθούμε δυναμικά και να προστατεύσουμε τον πολιτισμό απο αυτή την σαρωτική πολιτική του απόλυτου μαύρου.

https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif
* Η 'Ενωση Χώρων Πολιτισμού ευχαριστεί τη Δέσποινα Ερρίκου για τη βοήθειά της στην επικοινωνία με τους δημοσιογράφους, τα Δελτία Τύπου κλπ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΕ FACEBOOK, TWITTER, ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ E-MAIL ΣΤΗ MAILING LIST ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΑΣ, ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ Κ.Τ.Λ.
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΣΤΕ ΚΟΣΜΟ.


                                                       ______________________

ΚΑΛΕΣΜΑ

Νέες Σφραγίσεις σε θέατρα και Χώρους Πολιτισμού
Απονέκρωση του πολιτιστικού τοπίου της Αθήνας

Διαμαρτυρόμαστε την Πέμπτη 27 Ιουνίου, ώρα 1:30 μ.μ.
Στην Πλατεία Κοτζιά, απέναντι από το Δημαρχείο της ΑθήναςΤην Πέμπτη 27 Ιουνίου, ώρα 1:30 μμ, στην Πλατεία Κοτζιά, απέναντι από το Δημαρχείο, λίγο πριν από το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο πρόκειται να «συζητηθεί» το θέμα μας, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ενάντια στη φίμωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης και την πνευματική παρακμή που μας επιβάλλουν.

Θα διαμαρτυρηθούμε με μουσική, τύμπανα και θεατρικά δρώμενα, φωνές, ντουντούκες, φορώντας τα θεατρικά μας κοστούμια.
Κανένας μόνος του δεν μπορεί να νικήσει την οργανωμένη και τραγική πορεία των εξελίξεων στο χώρο του Πολιτισμού.  Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, καθώς όλοι μαζί θα υποστούμε τις συνέπειες που έρχονται.

Την ώρα που στη χώρα αυτή όλα γκρεμίζονται, την ώρα που γύρω μας επικρατεί άπνοια και τέλμα κι ο πολιτισμός θα έπρεπε να είναι ανάσα ψυχής, αυτή την ώρα ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να εφαρμόσει την α-πολιτιστική πολιτική του και διατάσσει ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ πολλές δεκάδες θέατρα και πολιτιστικοί χώροι, μοιράζοντας και πάλι τα περιβόητα «σφραγιδόχαρτα».

Ο Δήμος Αθηναίων, λειτουργώντας αυθαίρετα, δυσφημεί τους θεατρικούς και πολιτιστικούς χώρους στην κοινή γνώμη και απειλεί, αναγγέλλοντας το σφράγιση δεκάδων ακόμα χώρων πολιτισμού που χρόνια τώρα βρίσκονται σε Κενό Νόμου.  Οι χώροι αυτοί έχουν επιβιώσει με τον προσωπικό καθημερινό αγώνα των ανθρώπων που τους έφτιαξαν, δίνοντας παλμό και πνοή στις γειτονιές της Αθήνας, και μάλιστα σε μια εποχή που οι γειτονιές έχουν ανάγκη από αναχώματα στην υποβάθμισή τους.  Οι περισσότεροι από αυτούς τους χώρους ΔΕΝ επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό και στηρίζονται κυρίως στην προσπάθεια και το μεράκι των καλλιτεχνών, ενώ η ανεργία στο χώρο της τέχνης και ειδικότερα του θεάτρου φτάνει το 90%!

Οι αποφάσεις σφράγισης πρέπει να ανασταλούν επ’ αόριστον!  Μέχρι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που θα μπορέσει να ενσωματώσει τις νέες τάσεις της τέχνης και το νέο πολιτιστικό τοπίο που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια στην πόλη, και αυτή την στιγμή αποτελεί έναν από τους πυλώνες που την κρατούν όρθια.  Το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν τη σύγχρονη αισθητική των χώρων έκφρασης, του νέου πιο άμεσου τρόπου επαφής του κοινού με τους δημιουργούς, τη νέα πολιτιστική πραγματικότητα όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στην πόλη.  Ένας νόμος που να διευκολύνει και όχι να κλείνει!

Από τον περασμένο Απρίλιο, ο Δήμος Αθηναίων, ανασύροντας απαρχαιωμένες νομοθεσίες (βασιλικά διατάγματα και Μεταξικούς νόμους), θέτει τέτοια κριτήρια που σχεδόν όλοι οι θεατρικοί και πολιτιστικοί χώροι θεωρούνται παράνομοι. 
Ζητάμε την επ’ αόριστον αναστολή σφράγισης έως ότου δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και ορθολογικό νομοθετικό πλαίσιο με ρεαλιστικές προδιαγραφές.

Δεν περιμένουμε ούτε μπράβο, ούτε ευχαριστώ για τη μακροχρόνια προσφορά μας στην πολιτιστική ανάπτυξη της παρακμάζουσας Αθήνας. Ούτε επιβράβευση από το Δήμο.  Ούτε αναγνώριση του έργου που κάνουμε με προσωπικό αγώνα και περίσσευμα ψυχής.  Περιμένουμε να μας αφήσουν στην ησυχία μας ώστε να συνεχίσουμε απερίσπαστοι το καλλιτεχνικό μας έργο.  Χωρίς εκβιασμούς, αιφνιδιασμούς και τρομοκρατία.  Χωρίς να παίζουμε τη «γάτα με το ποντίκι» με τη Δημοτική Αστυνομία – Θεατρονομία. 

Σας καλούμε όλους σε ενεργητική αντίδραση.
Πριν να είναι αργά.

No comments:

Post a Comment