ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ & ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ, ΠΟΛΥΧΩΡΟΙ, ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, RESIDENCY CENTERS, BAR THEATERS κλπ.

Tuesday, June 11, 2013

Απειλούνται πάλι τα θέατρα

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=368865


Τελεσίγραφο έστειλε ο Δήμος Αθηναίων ακόμη και στα θέατρα του Νέου Κόσμου και Επί Κολωνώ
Μία ακόμη ιστορία παραλογισμού έρχεται να προστεθεί στη χρονίζουσα περιπέτεια των θεατρικών σκηνών της Αθήνας, οι οποίες τη μια απειλούνται με λουκέτο, την επομένη παίρνουν περίοδο χάριτος, για να λάβουν απροειδοποίητα ξανά νέο ειδοποιητήριο σφράγισης, ντάλα καλοκαίρι - συγκεκριμένα, στις 2 Ιουλίου.
Το θέατρο Επί Κολωνώ απειλείται με λουκέτοΤο θέατρο Επί Κολωνώ απειλείται με λουκέτοΕνώ η επιτροπή που συγκροτήθηκε από εκπροσώπους των άμεσα ενδιαφερομένων εξακολουθεί να δουλεύει για την εκπόνηση του νέου, σύγχρονου και ρεαλιστικού νόμου περί λειτουργίας θεάτρων, γύρω στις 30 σκηνές απειλούνται με λουκέτο. Κάποιες ξανά. Κάποιες άλλες πρώτη φορά. Ανάμεσα στους δεύτερους, και το καθ' όλα νόμιμο Θέατρο του Νέου Κόσμου! Στην καρδιά του καλοκαιριού, όπου οι πόρτες των σκηνών έτσι κι αλλιώς θα είναι κλειδωμένες.
Ανάμεσα στα θέατρα που απειλούνται βρίσκεται και το Επί Κολωνώ, ενώ έχει άδεια και πληροί τις προϋποθέσεις του ισχύοντος νόμου, επειδή έπειτα από έλεγχο της Δημοτικής Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι τα εισιτήρια της παράστασης «Κίεβο» του Σ. Μπλάνκο είχαν το ΑΦΜ της ομάδας «Νάμα» (που στεγάζεται μονίμως εκεί) και όχι του ιδιοκτήτη του θεάτρου, Γιώργου Χατζηνικολάου!
Το Θέατρο του Νέου ΚόσμουΤο Θέατρο του Νέου Κόσμου«Δηλαδή ταυτίζεται η άδεια λειτουργίας του θεάτρου με το φορέα που εκδίδει τα εισιτήρια. Κάτι παντελώς παράλογο, διότι, αν ίσχυε, δεν θα μπορούσαμε να νοικιάσουμε σε κανέναν το θέατρο. Θα έπρεπε να μεταβιβάζεται κάθε φορά στον φιλοξενούμενο η άδεια του θεάτρου. Τι θα γινόταν στην περίπτωση που ένα θέατρο φιλοξενεί περισσότερες από μία ομάδες και παραστάσεις ταυτοχρόνως;» θέτει το ρητορικό ερώτημα ο κ. Χατζηνικολάου. «Δηλαδή αν έρχονταν για έλεγχο το πρωί που έπαιζε η ομάδα του Παιδικού Θεάτρου, θα έπρεπε να μεταβιβαστεί η άδεια σε αυτούς και το βράδυ σε άλλους; Επειδή πρόκειται για παραλογισμό στη νιοστή, θα καταφύγω δικαστικά για να βρω το δίκιο μου», τονίζει.
Ενα ακόμη στοιχείο της αθεράπευτης ανορθολογικότητας του ελληνικού Δημοσίου: το έγγραφο εστάλη τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου, στην ομάδα «Νάμα» και όχι στον ιδιοκτήτη του θεάτρου, ο οποίος καλείται μέσω άλλων να «συμμορφωθεί» άμεσα!
Ο Γ. Χατζηνικολάου συναντήθηκε αμέσως με τον αρμόδιο προϊστάμενο στο δήμο, ο οποίος παραδέχτηκε ότι είναι «υποχρεωμένος να επιβάλλει μια παράλογη νομοθεσία» και τον ενθάρρυνε λέγοντας: «Φωνάξτε για να αλλάξει». «Θεωρητικά, απειλούμαι. Πρακτικά, δεν ξέρω τι ακριβώς θα γίνει στις 2 Ιουλίου», παραδέχεται ο ιδιοκτήτης του θεάτρου Επί Κολωνώ.
Ο Γιώργος Χατζηνικολάου, ιδιοκτήτης του θεάτρου  Επί ΚολωνώΟ Γιώργος Χατζηνικολάου, ιδιοκτήτης του θεάτρου Επί ΚολωνώΣτην ίδια μετέωρη κατάσταση βρίσκονται και τα υπόλοιπα θέατρα που έλαβαν την ίδια επιστολή τη Μ. Δευτέρα - μεταξύ των οποίων έχει διαρρεύσει ότι είναι τα: Eliart, Vault, Κινητήρας, Rabbithole, Ακαδήμεια, Αθηναΐδα, Knot και Θέατρο του Νέου Κόσμου. «Υπάρχει μια εντυπωσιακή τυπολατρία με τις σφραγίσεις. Είναι λάθος όμως και η λογική των παρατάσεων. Δεν θα έπρεπε να μπαίνουμε καν σε αυτήν. Θα έπρεπε το θέμα να "παγώσει" μέχρι να βγει ο νέος νόμος. Δεν έχουν καταλάβει το ψυχικό κόστος αυτής της ιστορίας!» επισημαίνει ο Θέμελης Γλυνάτσης (Knot Gallery) και καταγγέλλει την παντελή απουσία του αρμόδιου υπουργείου Πολιτισμού: «Γιατί σε όλη αυτή την ιστορία δεν θέλει να βρομίσει τα χέρια του». Στις συναντήσεις της επιτροπής για την αλλαγή του νόμου (υπό την αντιδήμαρχο κ. Αντωνοπούλου) παρίσταται ο εκπρόσωπος του Κ. Τζαβάρα ως «αμέτοχος παρατηρητής. Τίποτα άλλο πέραν αυτού! Η απόλυτη κοροϊδία!».
Οσοι απειλούνται έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Οι αντιδράσεις αναμένεται να είναι έντονες. «Γιατί είναι κραυγαλέο αυτό που γίνεται. Ο θυμός όλων μας είναι πλέον μεγάλος», λέει ο Θ. Γλυνάτσης. «Ολο αυτό το αλαλούμ προκαλεί έκρυθμη κατάσταση. Πρέπει να δοθεί μια λύση άμεσα», προσθέτει ο Γ. Χατζηνικολάου.
Ο Θέμελης Γλυνάτσης, συνιδιοκτήτης  της Knot GalleryΟ Θέμελης Γλυνάτσης, συνιδιοκτήτης της Knot Gallery

No comments:

Post a Comment